Over de tijdlijn

Op de tijdlijn een overzicht van gebeurtenissen in het (werkzame) leven van Majoie Hajary in 96 vensters. De tijdlijn wordt zo nodig bijgewerkt. Aanvullingen zijn welkom. Op de kaart de landen waar ze woonde, werkte en inspiratie opdeed.            

Tijdlijn (Ne, En, Fr)

Wanneer kreeg Majoie Hajary (1921-2017) haar eerste pianolessen, wanneer maakte ze haar eerste compositie, wie waren haar docenten, door welke musici liet ze zich inspireren, in hoeverre waren haar privéleven –  haar huwelijk met Roland Garros, directeur van Air France – en haar doorspelen tijdens de oorlog van invloed op haar loopbaan?

De (complete) Tijdlijn geeft in 96 vensters een overzicht van belangrijke en controversiële gebeurtenissen in het (werkzame) leven van Majoie Hajary. Inclusief foto’s, programmaboekjes en correspondentie. Hieronder een ‘preview’.

Deze informatie is vóór publicatie van de biografie eind 2024 alleen onder strikte voorwaarden te raadplegen.

Neem daarvoor contact op met Ellen de Vries: ellen@ellendevries.nl

Tijdslijn niet zichtbaar op de mobiel? 

Draai het scherm een kwart slag.

Zoek binnen de tijdlijn:

1830
1839
Braamspunt
Plaats waar men Suriname binnenkomt of verlaat

De voorouders van Majoie Hajary komen als slaafgemaakten en contractarbeiders uit Afrika, China en India per schip bij Braamspunt Suriname binnen. Tot 1954 is Suriname een kolonie van Nederland, in dat jaar verkrijgt het binnenlandse autonomie. In 1975 wordt Suriname na circa 300 jaar van koloniale knechting een zelfstandige republiek. Bron: kaart van de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. Lithogr. P. Lauters, tek. P.J. Benoit.

1920
16 augustus 1921
Geboren: Marie Majoie Hajary

Marie Majoie (roepnaam Rieke, later Majoie) wordt in 1921 geboren in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Ze is de oudste dochter van Harry Najaralie Hajary (1892-1959) en Philippintje (Mien) Wilhelmina Albertina Tjong-Ayong (1896-1976). De muziek van haar Afro-Surinaamse, Hindoestaanse en Chinese voorouders vormen een inspiratiebron voor haar latere composities. Zie de STAMBOOM

1930
1935
Eerste composities

Als ze iets verder gevorderd is krijgt Rieke (Majoie) les van de pianiste Elly Fernandes-Benjamins. Haar eerste composities, zoals 'Romanze' en 'Dance of the fairies at midnight' maakt ze als veertienjarig meisje. Zie DATABASE

feb 1937
Bogumil Sykora en groot Symphonie Orkest

Voordat Rieke (Majoie) naar Nederland vertrekt, geeft de Russische cellist Bogumil Sykora in februari 1937 in Paramaribo een aantal concerten, met Elly Fernandes-Benjamins op de vleugel. Het groot Symphonie Orkest o.l.v. dirigent Eddy Wessels begeleidt hem bij het stuk 'Kol Nidrei' voor cello en orkest van de componist Max Bruch, 'mejuffrouw' Hajary speelt de pianopartij.  Rechts op de foto Elly Fernandes, links Rieke, vermoedelijk in 1939.

1945
Na de oorlog
Op 5 mei 1945 is de oorlog voorbij. Hitler is verslagen. Alle kunstenaars moeten verantwoording afleggen over hun activiteiten tijdens de Duitse bezetting. Eind mei wordt Majoie in Amsterdam verhoord. Zo ook haar pleegouders Jan Mulder en Elly van Stekelenburg. Het echtpaar is inmiddels gescheiden, Majoie woont bij haar pleegvader. Hem hangt vanwege zijn NSB-lidmaatschap en -activiteiten vermoedelijk een beroepsverbod boven het hoofd. Ze wachten de resultaten van het onderzoek niet af. Majoie en haar pleegvader vertrekken op  21 november 1945 met het motorschip de Aldabi naar Amerika. Daar verblijft Majoies familie voor langere tijd. Ze vieren Kerstmis in een besneeuwd New Jersey (Red Banks).V.l.n.r. Majoies moeder, haar vader, Jan Mulder, Majoie, Toetie en onder Jetty met Ilse Marie (Toeties dochter). 

Majoie werd in 1949 'onvoorwaardelijk' buiten vervolging gesteld. De acteurs Jan Mulder en Elly van Stekelenburg - beiden lid geweest van de NSB -  kregen een beroepsverbod opgelegd.
najaar 1946
Optredens Curacao en Aruba

Majoie is in de maanden september, oktober en november 1946  in Oranjestad (Aruba)  en in Willemstad (Curacao). Ze speelt werken van Beethoven, Chopin, Liszt, Rachmaninov, Bartok en Albeniz.  Ook haar zojuist voltooide 'Ballet Hindu' voor orkest en ballet wordt uitgevoerd. ZIE DATABASE. 

november 1969
Presentatie en ontvangst

19 november 1969 wordt de lp Requiem pour Mahatma Ghandi in Frankrijk gepresenteerd. Francoise Vincent-Malletra (Radio France) constateert dat deze opname geenszins een 'eenvoudige weerspiegeling' is van 'Indiase volksmuziek', maar een authentieke zoektocht naar een synthese tussen westerse en Indiase muziek. In Nederland is er in de kranten geen bespreking van deze lp te vinden. Wel in een Turkse krant; Majoie en haar gezin wonen dan inmiddels in Istanbul. Er verschijnt een groot artikel over de fusie die Majoie tussen oosterse en westerse muziek teweeg brengt. Ook vertelt Majoie in dit gesprek de Turkse volksmuziek te gaan bestuderen.  

Vanaf 1987
Lesmethoden

Tussen 1987 en 1991 geeft ze drie leerboeken uit: Yoga du PianisteL’ Art du Piano, une méthode à la portée de tous en La forme du Râga, Paris 1991. Zie DATABASE. Over de toetsaanslag schrijft ze in de Nederlandse uitgave Yoga voor de pianist: 'Men kent vermaarde pianisten met magere en benige vingers (...), er zijn er met lange en dunne vingers als klauwen, weer anderen hebben mollige vingertippen en kussentjes. Al deze vertolkers zijn in staat hun toehoorders te ontroeren. Wat is dan wel hun geheim? Het is de liefde. Deze vertolkers houden van de piano, ze zijn er verliefd op, (...), een waanzinnige liefde, die hun alles doet vergeten -  techniek, publiek  - en door zich te laten meeslepen geven ze het geheim van hun diepste wezen prijs, hun ziel.' 

1992
Brief aan Nicolas Sarkozy

Majoie brengt haar opera 'La larme d'or' ('De gouden traan') ook onder de aandacht van Nicolas Sarkozy, die op dat moment burgemeester van Neuilly-sur-Seine is en aan wiens kinderen ze pianolessen gaf. Hij adviseert haar contact op te nemen met de afdeling Cultuur en Communicatie. Ze vraagt om een bijdrage voor het verder uitwerken van de opera of voor de uitvoering ervan. Zonder resultaat. 

2000
2007
Ode aan Majoie

Met enige regelmaat wordt nog werk van Majoie gespeeld, in Nederland en in Suriname. In 2007 organiseert de musicus Liesbeth Peroti voor wie Majoie Hajary een voorbeeld is geweest een 'Ode aan Majoie Hajary'. Tijdens het concert worden verschillende composities van haar uitgevoerd, ook fragmenten uit 'Da Pinawiki' en 'De Gouden traan'. Zie de DATABASE voor uitvoeringen van Majoies werk tussen 1990 en 2020. Kijk naar de  youtubefilm die Peroti over haar maakte. 

2010
2017
Overlijden

25 augustus 2017 overlijdt Majoie Hajary, 96 jaar oud, in haar huis in Neuilly-sur-Seine (vlakbij Parijs), waar ze de laatste jaren van haar leven woonde en waar ze ook begraven wordt. In haar kist een kruikje Surinaamse aarde. Op haar marmeren grafsteen staat voor de eeuwigheid gebeiteld: 'Majoie HAJARY, Mme Roland GARROS Pianist – compositeur 1921-2017.' Was haar leven gewijd aan een muze die haar toch een beetje in de kou had laten staan? Majoie Hajary zei het in 1972 al: een componist wordt pas gewaardeerd als ie dood is. 

Bij de samenstelling van deze site is zeer zorgvuldig omgegaan met naamsvermeldingen, bronvermeldingen en copyrights. Mocht u werk van uzelf tegenkomen of herkennen zonder naamsvermelding, neem dan contact op met de sitebeheerder Ellen de Vries.

© ALL RIGHTS RESERVED ELLEN DE VRIES | WEBSITE GEMAAKT DOOR: REINIER MATHIJSEN