Stamboom

De voorouders van Majoie Hajary zijn afkomstig uit Afrika, China en India. Bij Braamspunt aan de monding van de Surinamerivier komen ze per schip Suriname binnen
* y ook wel als ij geschreven, hier wordt y aangehouden
** Tjong Ayong, ook wel Tjong Ajong met of zonder  verbindingsstreepje  

Iets overnemen van deze pagina? Graag, maar dan met bronvermelding.

Kaart KB, Den Haag, Tek. J.P. Benoit, grav. P. Lauters

Uitleg

De slaafgemaakte voormoeders van Majoie zijn allen afkomstig van plantages van eigenaar Anthony of B.A. Dessé. Christina [=slaven- en enige naam] werkt tot 1863 samen met haar moeder Auba [=slavennaam] op de plantage Leasowes (Coronie), beiden zijn geboren in slavernij. (Soms wordt de naam als Acuba geschreven.) Volgens het archief van de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) is de partner van Auba: Philippus Bernhard. Het is niet duidelijk of hij de biologische vader is van Christina. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 heten moeder en dochter resp. Auba Carolina Rogers en Clementina Christina Rogers.

Tot 1873 staan slaafgemaakten gedwongen onder staatstoezicht. Volgens haar familie trekt Christina naar de plantage Good Intent (Nickerie, ook van A. Dessé). Charles of Charley [slavennaam] is ‘huisbediende’ op Plaisance (Nickerie), in 1858 koopt Dessé hem vrij. Hij heet voortaan Charles Esse (ook wel Essed in de EBGS- archieven). Hij trouwt in maart 1889 met Christina Clementina en sterft datzelfde jaar. Zijn stiefdochter  Carolina Batseba (ook wel Beatsheba) Andresa Rogers krijgt zijn achternaam. Haar biologische vader is volgens de boeken van de EBG: Jantje Boorleder.
Het zou kunnen gaan om de in 1859 gemanimutteerde Jacobus Adolf Boerleider (1845-?), zoon van Lea, later Lea Boerleider (ca. 1817-1879). De Boerleiders zijn afkomstig van de plantages van A. Wildeboer en J. Rincke: gekleurde elite [zie Een ongekende elite, p. 308, Ellen Neslo, 2016].

Carolina Esse huwt Willem Tjong Ayong, geboren in Beneden Saramacca. Zijn ouders komen uit China. De moeder van Willem heet Tjon Lim Fay volgens de ene bron  (familieboek) en volgens de andere bron (Tjong-Alvares): Jong Lim Taij. Jong Lim Taij werkt op de plantage Catharina Sophia in Saramacca (voor B.A. Dessé), waar ze Willems vader ontmoet: Tjong Ho Foeng. 

De dochter van Willem en Carolina is Philippintje Wilhelmina Albertina. Zij trouwt met  Harry Najaralie Hajary. Zij zijn de ouders van Majoie Hajary.
Majoies voorouders van vaders kant zijn contractarbeiders uit India. Zij worden – ook na hun contractperiode – vaak aangeduid met hun contractnummer. De ouders van Harry Hajary zijn Hajary 1215 B en Majoie 372 L. Naar haar is Majoie vernoemd. De moeder van Hajary 1215 B is Shairally. De ouders van Majoie 372 L zijn Jainub 371 L en Akkookhan 360 L.
Zij wonen in West-Suriname, o.a. in Nickerie. De meeste voorouders van Majoie trekken uiteindelijk naar de stad Paramaribo.

Bronnen: Nationaal Archief Nederland/ Suriname,  CBB Paramaribo, EBGS in Paramaribo, kranten De Surinamer, nieuws en advertentieblad van 12-08-1926 en Surinaamsche courant en Gouvernementsadvertentieblad van 20-11-1858,  Carry-Ann Tjong-Ayong (familieboek), Aisha Ali, Ellen Neslo, Okke ten Hove, Chandra van Binnendijk, Robertine Romeny, familie Mohamedjoenoes/ Osing, Binyamin Tjong-Alvares (dwtonline)

urn-gvn-SURI01-KAARTENZL-105-20-03-large
De voorouders van Majoie Hajary werkten als slaafgemaakten of contractarbeiders op plantages in Suriname in Nickerie, Coronie en (Beneden) Saramacca. Kaart: De Lavaux, 1758, Bijzondere collecties Universiteit van Amsterdam. Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam, HB-KZL 105.20.03
De ouders van Majoie: Harry Hajary (‘Paake’) en Mien Tjong Ayong (‘Maake’). De ouders van Harry Hajary zijn afkomstig uit India. Die van Mien uit China en Afrika.
Koperen serviesje dat Harry Hajary meenam uit India tijdens een van zijn dienstreizen voor het gouvernement om de immigratie van Hindoestaanse contractarbeiders beter te regelen .
Majoie draagt  graag – zeker bij officiële gelegenheden –  de kleding van haar voormoeders uit India: een sari en een hoofddoek oftewel een scarf. Heel soms verft ze een bindi (stip) op haar voorhoofd.  
Carolina Batseba Andresa Rogers, later Esse oftewel oma Carootje, is de grootmoeder van Majoie. Uit het foto-album van Carry-Ann Tjong-Ayong (nicht van Majoie).
Clementina Christina Rogers is de overgrootmoeder van Majoie en de moeder van Carolina. Uit het album van Carry-Ann Tjong-Ayong.
Majoie baseerde de tekst van haar oratorium Da Pinawikie (De Lijdensweek) naar eigen zeggen op de Sranan tongo bijbel van oma Carootje uit 1870. Op de foto een iets ‘jongere’ bijbel uitgegeven in Paramaribo in 1895.
Majoie en Toetie indentiek gekleed:  in ‘par weri’-pakjes. Misschien op Chinese klederdracht gebaseerd en/ of een product van de naaldvlijt van hun moeder Mien Tjong Ayong alias Maake?
Kiekje van het huis waar Majoie Hajary met haar man Roland Garros woont in 1951 in St. Denis, een voorstad van Parijs. Op de achterkant van de foto schrijft Majoie aan haar familie in Suriname: ‘Hoekje van onze salon met de lachende Buddha!’. Op een  andere foto van de salon is een portret van Majoies zus Toetie te zien en een door Maake aangeklede kotomisi – pop in Surinaamse klederdracht. 
Foto uit het familieboek van Carry-Ann Tjong-Ayong (een nicht van Majoie).  Willem Tjong Ayong is de echtgenoot van Carolina Esse en de opa van Majoie. Hij is volgens het familieboek de zoon van Tjon Lim Fay.  Een ander familielid, Tjong-Alvares, noemt als naam van de moeder Jong Lim Taij en vertelt dat Tjong Ho Foeng Willems vader is. Het huwelijk tussen Willem en Carolina houdt geen stand.  

Bij de samenstelling van deze site is zeer zorgvuldig omgegaan met naamsvermeldingen, bronvermeldingen en copyrights. Mocht u werk van uzelf tegenkomen of herkennen zonder naamsvermelding, neem dan contact op met de sitebeheerder Ellen de Vries.

© ALL RIGHTS RESERVED ELLEN DE VRIES | WEBSITE GEMAAKT DOOR: REINIER MATHIJSEN